Dr. Sáfrány-Fárk Árpád | Fogszabályozás


2012.-ben fogorvosként diplomáztam. 2012-től 2016.-ig a Szegedi Tudomány Egyetem Fogszabályozási és Gyermekfogászati Tanszékén dolgoztam. 2015 novemberében szakvizsgáztam fogszabályozásból. Jelenleg emeltszintű ellátás keretében, elsősorban ajak-, szájpadhasadékos és állcsont ortopédiai műtétre váró betegek fogszabályozásában veszek részt az Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinikán. 2012-13-as években a Gyermekfogászati osztályon gyermekfogászati tevékenységet is végeztem. 2009-től kezdve az Élettani Intézet, Magatartás-farmakológia Munkacsoportjának jóvoltából, először a Tudományos Diákkör keretében, később a doktori iskolához csatlakozva végezhettem tudományos munkát.

Célunk, hogy a modern, tudományos eredményeket figyelembe véve, korszerű ellátást biztosítsunk pácienseink számára. Ez a bizonyítékon alapuló fogorvoslás (Evidence-based dentistry), mely során a tudomány és a mindennapi betegkezelés összefonóik. A különböző ellátási protokollok, és szakmai döntések felépítésekor a nemzetközi normákat, és tudományos bizonyítékokat tekintjük mérvadóak, így törekszünk az európai színvonalú munkára.

Fogszabályozás


A fogszabályozás az egyik legdinamikusabban fejlődő része a fogorvostudománynak. A múltra jellemző kezelési korlátok nagy részét a modern technológia segítségével maga mögött hagyta a szakma /a legoptimálisabb kezelési idő, és eredmény elérése miatt, fontos ma is a korai diagnózis/. A gyermekkorban végzett, megfelelően időzített fogszabályozás mindig a legideálisabb, de az újabb eszközök, módszerek segítségével a legtöbb elváltozást már felnőtt korban is tudjuk kezelni.
Tovább olvasom

Felnőtt fogászati ellátás


A fogorvostudomány jelenleg az „adhezív” korszak aranykorát éli. Ez azt jelenti, hogy a fogakhoz direkt ragasztott műanyagbázisú („fehér”) tömőanyagok kiszorítottak számos más alternatívát a piacról (pl amalgám). Nem véletlenül van ez így. Ezek az anyagok számtalan előnnyel rendelkeznek. Az alkalmazásukkor azonban rendkívül szigorú szabályok betartása szükséges. Rendelőnkben a megfelelő izolálási módszerek mellett anatómiai megoldásokra törekszünk.

Gyermekfogászat


A gyermekfogászati ellátáshoz igen vegyes érzelmekkel állnak mind fogorvosok, mind szülők. A rossz tapasztalatok oka az, hogy gyakran megfeledkezünk arról a klisés mondásról, hogy „nem buta, hanem gyermek”. Ha megfelelő módon, az ő nyelvükön fogalmazzuk meg a dolgokat, pontosan ugyanúgy megértik, mint bármelyik felnőtt. Ha nem féltjük őket túlságosan, és hagyjuk, hogy önállóan nézzenek szembe a maguk kis kihívásaival, mint ez esetben a fogászati beavatkozással, akkor felnőttek módjára tudnak együttműködni. Ha gyermekként viszonyulunk hozzájuk, és nem adjuk meg azt a minimális önállóságot már egész kicsi korban, ami szükséges, akkor nem is várhatjuk el tőlük, hogy a maguk lábára álljanak. Ezért mi minden szülőt arra bíztatunk, hogy a fogorvosi beavatkozás alatt, miután mindent átbeszéltünk, az ajtón kívül várják meg míg a kezelést elvégezzük. Így a gyermek, ha a szülőt nem látja, egy csapásra kis felnőtt lesz. Nem menekül a fogorvostól a szülő védelmébe, ezzel meghiúsítva a beavatkozást, hanem a fogorvoshoz fordul bizalmával, és partnerként részt vesz az ellátásban. Mint látható a gyermekfogászati ellátás kihívásai elsősorban nem az ellátás technikai részleteiben rejlenek, hanem a közös bizalom kiépítésében.