Fogszabályozás


A fogszabályozás az egyik legdinamikusabban fejlődő része a fogorvostudománynak. A múltra jellemző kezelési korlátok nagy részét a modern technológia segítségével maga mögött hagyta a szakma /a legoptimálisabb kezelési idő, és eredmény elérése miatt, fontos ma is a korai diagnózis/. A gyermekkorban végzett, megfelelően időzített fogszabályozás mindig a legideálisabb, de az újabb eszközök, módszerek segítségével a legtöbb elváltozást már felnőtt korban is tudjuk kezelni.

Fogszabályozás gyermekkorban


Magyarországon a gyermekek fogászati szűrése az Iskolafogászati ellátás keretében, kötelező jelleggel évente történik. Ilyenkor a fogszabályozást is javasolhatják a kollégák. Vannak olyan elváltozások, melyek rövid időn belül ellátásra szorulnak, az idő előrehaladtával a megoldásuk egyre nehezebb lesz (egyes fogak keresztharapása /köznyelven „bulldogharapás”/, az oldalsó fogak keresztharapása, szűk felső állcsont, hosszabb idő alatt elő nem tört maradó fogak, tejőrlőfogak elvesztése stb.). Ezekkel nem érdemes várni, forduljon minél hamarabb fogszabályozó szakorvoshoz. Ajánlott egyszer legalább felkeresni fogszabályozó orvost az oldalsó tejfogak (tejőrlőfogak) leváltása előtt, általában 9-10 éves korban. Így az alsó torlódott fogazat, és az esetleges növekedési problémák időben kezelhetők.

Felnőttkori fogszabályozás


A fogszabályozó készülékek ma már az igényesség, és a felvilágosult, egészségtudatos életmód részei. A társadalom ma már elfogadja, ha egy felnőtt ember a fogszabályozás mellett dönt. Számos esetben ez nem is célszerű elkerülni. A biológiai megoldás egyes problémákra nem az, hogy elfedjük az elváltozásokat más fogorvosi beavatkozásokkal, hanem az, hogy a fogszabályozással elimináljuk őket. Tévhit, hogy felnőtt korban nem lehet fogszabályozást végezni. Természetesen a módszer más felnőttkorban, mint gyermekkorban, de a fogmozgatásnak nincs akadálya. Akár idős korban 60-70 évesen is végezhető fogszabályozás.

Fogszabályozási diagnosztika


A kezelési terv felállításához szükség van egy diagnosztikai folyamatra, mely során megállapítjuk, hogy milyen kezelésre van szüksége a páciensnek. Szükség van egy teljes körű betegvizsgálatra, hogy a különböző funkcionális eltéréseket kiszűrjük.
Lenyomatokat veszünk, mely segítségével vizsgálható a beteg harapása (okklúziója). Fotókat készítünk a beteg szájáról és stúdiófotókat az arcáról. Ez a modern fogszabályozás elengedhetetlen része. Így tudjuk vizsgálni az arc profit, arc adottságokat, mely fontos része a diagnózisnak. A fogszabályozással nem csupán fogakat mozgatunk, az arc esztétika javítása is célunk. Ez bizonyos elváltozásoknál látványosabb mértékű, mint másoknál. A kezelés során több alkalommal röntgen készül, ehhez beutaló szükséges. A felvételeket a készítő eljuttatja az orvoshoz felhasználásra és elemzésre. A kezelési terv ezen adatok kielemzése után kerül megbeszélésre.

Rögzített készülékek


A fogszabályozó készülékek fejlődése felgyorsult az elmúlt évtizedben. A modern fogszabályozó rendszerek egyre kisebb erővel, egyre precízebb fogmozgatást tesznek lehetővé, így csökkennek a kezeléshez társuló kellemetlenségek, és rövidül a kezelési idő. A modern „önligírozó” rendszerekhez már nincs szükség színes gumikarikákra, és a bracketek (tappancsok) mérete is jelentősen csökkent.

Kivehető készülékek


A fogszabályozás egyre inkább a különböző rögzített készülékek alkalmazása felé tart. A kivehető készülékek effektivitása sokszor megkérdőjeleződött. Nem a hatékonyságuk a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a betegek nem hordják megfelelő ideig őket, így a siker is elmarad. Fontos azonban megértenünk, hogy a növekedést befolyásoló, ún. funkcionális készülékek, bizonyos esetekben továbbra is optimális megoldást jelentenek. A gyermek motiváltsága és a szülő elkötelezettsége a terápiával szemben azonban elengedhetetlen.A fogszabályozás egyre inkább a különböző rögzített készülékek alkalmazása felé tart. A kivehető készülékek effektivitása sokszor megkérdőjeleződött. Nem a hatékonyságuk a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a betegek nem hordják megfelelő ideig őket, így a siker is elmarad. Fontos azonban megértenünk, hogy a növekedést befolyásoló, ún. funkcionális készülékek, bizonyos esetekben továbbra is optimális megoldást jelentenek. A gyermek motiváltsága és a szülő elkötelezettsége a terápiával szemben azonban elengedhetetlen.

Esztétikus készülékek


A különböző, részben, vagy egészben kerámiából készülő bracketek (tappancsok) a fém fogszabályozó készülékek kiváló alternatívái. Az új, fehér bracketek kevésbé feltűnőek. Ezek a fém rendszerekhez hasonló effektivitással rendelkeznek, de a fogszabályozó készülék bizonyos apró elemei (ívek) fémből készülnek továbbra is.

Vissza