Anyajegyek, fényvédelem


Sajnos az utóbbi években az időjárás kiszámíthatatlanná vált, a klasszikus évszakok összemosódtak, a mínuszokból 1-2 nap alatt 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Eltűnt a tavasz, télikabátból a nyári ruhákba öltözünk, akár már márciusban is. A bőrünk nem azért barnul, mert az nekünk tetszik, hanem így védekezik a káros sugarakkal szemben. A kialakult pigmenthálón csak kb. 10-15 %-a tud átjutni az UV-B-nek, a többi elnyelődik, vagy visszaverődik. Sajnos az UV-A ezen is kb. 50%-ban átjut, ami a bőr öregedéséért, különböző bőrdaganatok kialakulásáért felelős.

A jó minőségű fényvédőre egész évben szüksége van a bőrünknek. Reggel, fél órával indulás előtt kell használni, hogy legyen ideje felszívódni, napi gyakorisággal kell alkalmazni, vízpartokon, magas hegyekben, síeléskor, túrázáskor, kerékpározáskor, de a kerti munka során is, szinte időjárástól függetlenül, gondolva a visszaverődő és szűrt fénysugarak biológiai hatásaira. Nem a napozás a káros, hanem a napégés! Napfényre szüksége van az emberi szervezetnek a normál működéséhez /D vitamin szintézis, lelki egyensúly/. Természetesen a napozás alapszabályait nem szabad figyelmen kívül hagyni.
A bőrünk nem felejt, a fénykárosodás összeadódik egy életen át. A gyermekkori napégés többszörösen káros, a gyermekeinkért pedig mi, felnőttek vagyunk a felelősek!
A rosszul kiválasztott fényvédő krémre ugyanaz vonatkozik, mint egy rosszul elvégzett szűrővizsgálatra: Ezerszer többet árt, mint használ, mert hamis biztonságérzetet ad.